1982:
Andelsboligforeningen A/B Steen Willemoes
blev stiftet d. 2. december 1982. Før dette tidspunkt var beboerne organiseret i en beboerforening, hvilket sikrede, at ejendommen skulle udbydes til lejerne som de første, hvis ejeren ønskede at sælge ejendommen.
Muligheden for at danne en andelsboligforening opstod i begyndelsen af 1982 , da ejendommens daværende ejer, guldsmed Fritz Ekdahl, døde.
Vi købte huset for den ringe sum af 315.000 kroner, hvilket betød, at de fleste ikke skulle have særlig mange penge op af lommen, fordi andelsværdien dengang for manges vedkommende kunne dækkes af indestående på den enkeltes vedligeholdelseskonto. Eksempelvis kostede lejligheden i Willemoesgade 83, 5. tv. 3.995 kroner !!!
Fra begyndelsen var den generelle holdning, at vi ikke skulle foretage ombygninger eller lignende, uden pengene var i kassen – en indstilling, som fortsat er gældende. Således blev der i begyndelsen kun foretaget de mest nødvendige reparationer.
I stedet påbegyndte vi en opsparing, som efterhånden udviklede sig til knapt en million kr., før vi spenderede det meste af beløbet på vores store ombygning i 1995, hvor tag og vinduer blev udskiftet, og såvel gade- som gårdfacade blev ligeledes totalrenoveret. Tidligere havde vi fået skiftet petroleumsovne ud med fjernvarme (1988) og lavet badeværelser i de enkelte lejligheder (1992), så vi for altid blev de fælles toiletter på bagtrapperne kvit.
Disse arbejder blev finansieret med individuelle lån, fordi det sikrede, at renteudgifterne kunne udnyttes af den enkelte andelshaver. Ligeledes medvirkede denne finansieringsform til at holde boligafgifterne på det lave niveau, som vi kender den dag i dag.
Vi har i mindre omfang været ude på lånemarkedet, i forbindelse med hovedrenoveringen i 1995 og trapperenoveringen i 1999. En del af lånet fra 1995 opvejedes dog af solide rentetilskud fra staten.
I de første år, vi var andelsboligforening, fik vi hjælp til al administration hos et advokatfirma, men i 1989 besluttede bestyrelsen imidlertid, at gøre foreningen selvadministrerende.
Baggrunden var, at vi efterhånden selv kunne overskue de fleste af de ting, som vi betalte advokatfirmaet til overflod af penge for at udføre, dels var der nogen, som gerne ville forestå den daglige administration og bogføring. Siden har vi kun brugt advokatbistand i enkeltstående sager og ellers støttet os til vores revisor. Denne ordning kan fortsætte, så længe der er nogen, som gerne vil udføre arbejdet frivilligt.
Foreningen har altid været kendetegnet ved et relativt stort indbyrdes kendskab til hinanden. De eneste mere formelle arrangementer til støtte af dette kendskab er generalforsamlingerne, vores arbejds-weekends, som er tvungne, og den årlige glögg-aften.
Disse arrangementer har altid haft meget høj prioritet, dels fordi kendskabet til hinanden gør det trygt og rart at bo her, dels fordi den arbejdskraft, der ydes på vore arbejds-weekends, giver store besparelser til håndværkere og dermed medvirker til lavere boligafgifter.
Det er et håb, at det fortsat vil være muligt at føre A/B Steen Willemoes videre i en ånd, hvor ønsket om fællesskab og nærvær er i højsædet.
SE / Foråret 2003
2003:
Da nederste del af facaden fejlagtigt blev malet med diffusionslukket maling og derfor ikke kunne komme af med fugten, blev facaden i løbet af sommeren 2003 afrenset, pudset op igen og malet.
I forbindelse med opretning af facaden blev gesimsbåndet mellem 1. og 2. sal muret op, så vandet ikke længere løber ned langs facaden, når det regner, men drypper af oppe på gesimsen, som det oprindeligt var tænkt.
I kælderen blev der opsat isolering i loftet, ligesom der i gulvhøjde blev lavet åbninger i murværket i kælderen for at skabe tværgående ventilation.
2006:
I januar fik vi foretaget TV-inspektion af alle faldstammer og afløb fra ejendommen. Undersøgelsen viste intet abnormt.
I eftersommeren blev der lagt ny asfalt på fortovet. Asfalten blev lagt med korrekt hældning væk fra facaden og suppleret med en hulkel af asfalt op mod facaden. Det har meget synligt reduceret mængden af indtrængende vand.
Endvidere blev der i efteråret i køkkenet i ejendommens funktionærlejlighed opsat nye køkkenelementer og lagt nyt gulv.
2008:
Foreningen fik først på året lavet Energimærkning. Vi blev indplaceret i den bedre ende af skalaen, men vil bl. a. arbejde videre med at nedsætte foreningens el-forbrug.
2009:
I januar måned fik vi opsat sensorer i kælderen, så lyset nu tænder og slukker automatisk. Det skulle meget gerne reducere vores udgifter til el.
Endvidere fik vi opsat en vask, så der nu er adgang til koldt OG varmt vand i kælderen.
2010:
Foreningen har i år fået renoveret trapperne grundigt med afslibning og lakering.
2011:
Som så mange andre grundejere i København blev vi også ramt af en del vand i kælderen under skybruddet. Heldigvis virkede vores grundvandspunme efter hensigten, så vandet svandt forholdsvis hurtigt. Eneste “efterbehandling” var derfor en rutinemæssig desinfektion af kælderen efterfulgt af 6 uger med affugtere.
Varmepumpesystemet er i årets løb blevet opgraderet.
2012:
Der er i år foretaget isolering af relevante rør i kælderen. Alle udsugningskanaler er blevet renset af en skorstensfejer, Mureren har repareret skader på gesimsbåndene ud mod Willemoesgade, ligesom han har repareret det ydre trappeløb og soklen i gården.
Endvidere indviede vi vores nye værksted i kælderen ved årets ordinære generalforsamling. Vi har fået et rigtig, rigtig godt værksted, som samtidig kan bruges til fællesrum.
2013:
Som opfølgning af trapperenoveringen i 2010 blev alle trapper i foråret slebet og lakeret, så de nu skulle kunne holde 4-5 år, før de igen skal lakeres.
I maj måned fik vi også vores egen “have”. Krukkehaven på gaden blev udvidet med 2 bænke og et havebord, hvor der hele sommeren er blevet spist mange måltider og drukket mange kopper kaffe.
Og så blev 2013 det år, hvor foreningen fik såvel en halv som en hel Ironman. Godt gået Mads og Kristian !!!!!
2014:
Det har vist sig at være en rigtig god idé med både borde og bænke på fortovet i Willemoesgade. I år har vi fået et sæt mere. Det er for mange blevet til rigtig hyggelige stunder ude i “haven”, som i år nåede op på onkring 120 krukker med frem for alt pelargonier, men i år er den blevet udvidet med en krydderurtehave, der er blevet høstet flittigt fra.
Arbejdsdagen var som altid rigtig hyggelig. Den faldt på en solrig dag, men da solen ikke rigtigt kunne fanges, da vi skulle spise frokost, ja, så blev den i stedet indtaget ude på fortovet i Willemoesgade.
I forbindelse med arbejdsdagen blev der sat brandsikring på dørene fra køkkentrappen ind til loftsgangene. Efterfølgende vil de tilsvarende døre ind til kælderen blive udskiftet med nye, da de p.g.a. råd ikke kan genanvendes.
I begyndelsen af december fik alle nye toiletter, da de fleste af de eksisterende stammede fra etableringen af badeværelser i 1992.
Mange af os fik sammen hygget og ønsket god jul, da vi traditionen tro holdt glöggaften d. 10. december med såvel hjemmelavet glögg som æbleskiver. I år kombinerede vi det med en ekstraordinær generalforsamling, hvor vi besluttede, at det fremover er tilladt – individuelt – at opsætte altaner. Til sommer skulle det være muligt for dem, der ønsker sig en altan at trække udenfor, når vejret tillader det.
2015:
Årets ordinære generalforsamling blev afholdt d. 5. marts. Som sædvanlig en god aften, som blandt andet førte til, at vi fremover må holde hund i foreningen.
I løbet af sommeren blev der af Altana monteret 10 altaner på foreningens gårdfacade. Smukke altaner, som med glæde er blevet taget i brug.
Haven i Willemoesgade er blevet suppleret med en “kolonihave”. Andras har beriget os med et antal flotte plantekasser, og et dejligt hjørne, som er til stor fornøjelse for os alle. Ligeledes har Andreas indrettet fiskedam i en stor zinkbalje fra det nedlagte hjemmeværnsdepot i kælderen. Marie har døbt de to store guldfisk Bella (den med sølvbug) og Anton. De 2 små forbliver de “de to små”, for man kan ikke skelne dem fra hinanden.
I efteråret blev der monteret branddøre på bagtrapperne ind til kælderen, samt mellem de to loftsgange. På indersiden af dørene fra køkkentrappen til loftsgangene er monteret plader som brandsikring.
2016:
I år har Københavns Kommune indført begrebet “fortovshave”, så endelig er vores have blevet blåstemplet.
Noget tyder på, at det i år udvikler sig til en frugthave. Ihvertfald er der jordbær, blåbær, hindbær, stikkelsbær og rabarber i kolonihaven, ja, for ikke at tale om alle tomaterne og agurkerne.
Vi har i efteråret fået udskiftet cirkulationspumpen i boilerrummet, da den pludselig løb læk. Nu er der atter varmt vand i alle rør.
2017:
I sidste halvdel af året blev alle vinduer i foreningen malet. Endvidere blev facaden til gadesiden gennemrenoveret. Således er der der i den øvre del lagt jern ind i nogle større sætningsrevner. Alle sålbænke og gesimsbånd har før maling fået påført en overfladebehandling til sikring mod indtrængende vand.
2018.
I dette år har vi indført fællesspisning. Hensigten er at samles ca. en gang om måneden 🙂
2019:
I juni måned fik vi monteret nye dørpartier til gaden. De er snedkerfremstillede og helt identiske med de gamle døre, som ikke længere kunne holde regn og kulde ude.
Vi har nu nogle meget smukke døre, som forhåbentlig kan holde i mange år.
Vi har gennem året mødtes over et måltid mad ca. en gang om måneden. I sommer blev det til fælles grillning i gården.
2020:
Sidste år flyttede vores guldfisk på landet med deres ejermand.
De har været savnede, så nu bor der atter 3 guldfisk i zinkbaljen ude i “haven”.
Ellers har året på mange måder været anderledes. Vi har ikke kunnet holde fællesspisning, men det er dog lykkedes at være i haven, så vi har kunnet se hinanden under hensyntagen til COVID-19.
Vi måtte udsætte generalforsamlingen til september måned, og for første gang i foreningens historie blev den afholdt under åben himmel i gården – at den også kun varede 35 minutter er også historisk, men der var heller ikke hverken kaffe eller hjemmebagte kager 🙁
Hjemmeside og hosting håndteret af Boligforeningsweb (Anyhoa.com internationally)